Golden Jackal around
Fenomen recent, cu implicatii profunde asupra mediului inconjurator, aparitia sacalului auriu in Delta Dunarii este in ultimul timp obiect de discutie si de dezbateri la mesele din barurile lipovenilor si haholilor dar si pe forurile moderne de pe internet.
Din necunoastere si lipsa de interes din partea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, cat si din antipatia manifestata in general de catre cetatenii si locuitorii zonelor tampon, se duce o campanie negativa, poate involuntara, impotriva sacalului auriu Canis aureus, ajungandu-se pana acolo unde vanatorii sa aiba aviz liber din partea unor primarii locale de a impusca acest animal.
In timp ce in Spania se studiaza cu greu ultimele familii de sacal auriu din comunitatea autonoma Melilla din nordul Africii din pricina izolarii lor de restul continentului african prin gardul de frontiera, iar in Grecia, in anul 2004, World Wildlife Foundation (WWF) apreciasera declinul demografic ingrijorator al speciei, la noi in Romania se lasa inca neabordat fenomenul.
Atragem atentia organismelor de mediu cat si administratiilor locale de a-si schimba atitudinea in fata acestui fapt si de a considera in activitatile prioritare studierea si pregatirea cadrului legal de protejare a sacalului auriu. E bine cunoscut rolul pozitiv in ecosistemul inundabil, sacalul auriu fiind o veriga superioara importanta a lantului trofic.
Dupa cum reiese din planul de actiune WWF in Grecia, in anul 2004, s-au stabilit relatii bilaterale de studiere si de monitorizare a sacalului auriu cu Ungaria si cu Serbia, s-au restabilit contactele vechi cu Bulgaria si s-a reintensificat colaborarea cu Turcia.
In Romania, consideram ca adoptarea unei politici de promovare a cunoasterii speciei de catre populatie prin implicarea administratiilor locale este foarte necesara, dar si realizarea de actiuni si proiecte specifice de cercetare si monitoring realizate de catre organismele de mediu si societatile de biologie sau ecosilvice.
In acest scop Corpul de Control Ecologic Garda Verde a desfasurat in Delta Dunarii, inca din anul 2003, actiuni de identificare in teritoriu a problemelor existente, de sondare a opiniei publice, ultimele 3 expeditii stabilind zone bine delimitate pentru actiunile viitoare.
In urmatoarele expeditii se va intentiona identificarea de indivizi prin tehnici speciale de monitoring acustic si spotlight, pentru prestabilire de prioritati si de obiective pentru un posibil proiect mai amplu in care se doreste implicarea autoritatilor locale, a primariilor din localitatile Crisan, C.A. Rosetti, Caraorman, Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, ARBDD cat si a Muzeului de Stiinte Naturale din Tulcea, dar si a Regiei Autonome a Padurilor din Romania prin Ocolul Silvic teritorial.